Ubrzani način života i rada te učestala promjena radne okoline djelatnika poduzeća odražava se i na IT stručnjake unutar te tvrtke koji su odgovorni za siguran pristup poslovnim aplikacijama u situacijama kada je uređaj preko kojeg se pristupa izvan poslovne mreže ili nema pristupa internetu. Zbog takvih okolnosti u Microsoftu su se dosjetili napraviti Windows To Go  odnosno kako smo ih mi nazvali „Windowsi za van“. Tako Windows 8 omogućuje korisniku pristup poslovnom primjerku  operacijskog sustava (zajedno s poslovnim aplikacijama, podatcima i postavkama) s vanjske USB memorije. Kada korisnik umetne svoj USB uređaj za pohranu na bilo koje računalo upogonjeno Windowsima 7 i ponovno pokrene računalo, učitat će mu se njegovo osobno okruženje koje će se ponašati kao operacijski sustav koji je pokrenut s tvrdoga diska. Nakon obavljenog posla i odjave iz Windows To Go USB uređaj se može ukloniti, a operacijski sustav i sve promjene koje su napravljene ostaju pohranjene i spremne za korištenje na nekom drugom računalu. 

Windows To Go se ponaša kao i obična instalacija Windowsa ali uz nekoliko iznimaka: 

  • Hibernate and sleep onemogućeno po default - Zbog zaštite slučajnog oštećenja podataka tijekom premještanja. Ukoliko  postoji potreba za Hibernacijom i sleep može  se omogućiti kroz Group Policy. 
  • Tvrdi disk je ugašen - Kako bi se osigurali podaci  od rizika dolaska u krive ruke, tvrdi disk(ovi) na računalu domaćinu su isključeni po defaultu kada se pokrenu Windows To Go. Isto tako ako je USB uređaj s  operacijskim sustavom Windows To Go uključen u aktivnom sustavu Windows  neće se  prikazati na popisu programa u Windows Exploreru. 
  • Trusted Platform Module (TPM) nije  dostupan - Ukoliko  se koristi  BitLocker  pogonska zaštita prije pokretanja  operacijskog sustava sistemska lozinka će se koristiti kao sigurnosna lozinka, a ne TPM. TPM je vezan za određeno računalo dok se Windows To Go seli s računala na računalo. 
  • Windows Recovery Environment nije  dostupan -  U rijetkim slučajevima kada će biti potrebno obnoviti Windows To Go disk morat će se napraviti  svježa  kopija slike (image) Windowsa. 
  • Push Button Reset nije  dostupan. Mogućnost resetiranja na tvorničke postavke u sustavu Windows To Go nije  omogućeno. 
  • Windows To Go ne podržava rad s ARM arhitekturom.

 

Windows 2 Go shemaKao što je ranije spomenuto USB  memorija  s Windows To Go se može učitati na više računala. Prilikom prvog podizanja sustava na određenom računalu Windows To Go će  pronaći  kompletan hardver na računalu i za njega instalirati potrebne drivere. Kada se vratite na to računalo Windows To Go će  pronaći računalo i automatski pokrenuti drivere koji su već ranije instalirani. Aplikacije koje  se žele koristiti s Windows To Go operacijskim sustavom trebale bi biti testirane kako bi bili sigurni da podržavaju neograničeno kretanje. Neke aplikacije su povezane s hardverom i to bi moglo izazvati određene poteškoće u radu na različitim računalima . 

Sada kada  je sve objašnjeno zasigurno se pitate  kakva USB memorija je  potrebna za instalaciju Windows To Go i hoće li Windows To Go biti dostupan za instalaciju iz klijentske verzije Windowsa 8? Nećemo vas dugo držati u nedoumici odgovori se nalaze odmah iza ove točke. Pa idemo redom,  za instalaciju Windows To Go  potrebna  je USB 3.0  vanjska memorija (prijenosni tvrdi disk ili memorijski stik) od minimalno 16GB ili  više. Windows To Go nažalost nije dostupan za instalaciju iz klijentske verzije Windowsa 8 nego samo za  Enterprise sustave. 

 Za kraj još možemo samo reći da Windows To Go ne zamjenjuje stolna računala i prijenosna računala. Umjesto toga, oni pružaju potporu za učinkovito korištenje resursa kao alternativa za radno mjesto gdje god i za čijim god računalom da se nalazili.

Više o samoj instalaciji Windows To Go možete pročitati klikom na ovaj link.