Svakodnevno se javljaju nove i inovativne ideje za aplikacije koje samo treba realizirati. Međutim, problem se javlja kada ste odličan programer, bavite se razvijanjem u Visual Studiu, ali vam je zato dizajn veliki problem. Ili ste odličan dizajner, ali zato ne znate napisati niti jednu liniju koda. Ako ste pak ona treća skupina – ne znate ni dizajnirati ni pisati kod, opet, nema problema!

Microsoft je osmislio riješenje za svakog od njih – Microsoft Expression Blend.

RJEŠENJE ZA SVE

Microsoft Expression Blend 4 je sastavni dio dizajnerskog paketa Expression Studio 4, a glavna zadaća mu je izrada aplikacija za Windows Phone. Podržava sve standardne tehnologije kao što su Silverlight, XAML, C#, Visual Basic i WPFNamijenjen je doslovno svima. Kako?

Programeri koji odlično kodiraju bez problema će napraviti jednostavan dizajn za svoju aplikaciju jer je Blend 4 opremljen moderno dizajniranim template-ovima koji će se s lakoćom uklopiti u samu aplikaciju. Na korisniku je samo da pomoću koda ubaci dizajn u aplikaciju.
Što je s dizajnerima koji ne znaju programske jezike? Oni koji rasturaju Photoshop i ostale dizajnerske programe mogu sami napraviti svoj dizajn koristeći Expression Blend 4 jer Microsoft je odlično implementirao Photoshop i Illustrator u sam program kako bi dizajnerima omogućio bržu i lakšu izradu dizajna. Nakon što je dizajn gotov, potrebno ga je samo ubaciti u program i odlučiti gdje će se koristiti – Expression Blend će pisanje koda sam obaviti za Vas.

SKETCHFLOW

Jedna od velikih mogućnosti i jedinstvenosti Microsoft Expression Blenda 4 je takozvani Sketchflow, tj. skiciranje. Prema definiciji, to je novi skup mogućnosti dizajniranih kako bi se lakše moglo dinamički eksperimentirati sa korisnikom, trenutno uvažavajući njegovo iskustvo i zahtjeve, te biti u prilici odmah stvoriti odgovarajući prototip aplikacije. Zapravo, Sketchflow omogućuje „skiciranje“ prototipa aplikacije kako bi se prezentirala sama ideja aplikacije kroz jednostavne, ali funkcionalne skice kako bi se klijent fokusirao na funkcije aplikacije.  

Izgled prototipa aplikacije napravljene pomoću alata Sketchflow

 Izgled protoripa aplikacije napravljene pomoću alata Sketchflow


ADOBE IMPORT

Velika većina dizajnera ne voli kada mora imati puno programa kako bi mogli napraviti neki jednostavan i intuitivan dizajn. Za to se Microsoft pobrinuo – od sada je moguće bez imalo problema uvoziti datoteke iz Photoshopa i Illustratora bez mijenjanja njihovih svojstava i kvalitete. Ali, zašto biste uvozili datoteke ako ih jednostavno možete napraviti u istom programu? Zato Expression Blend ima implementiran Adobe Photoshop i Illustrator pomoću kojih bez imalo problema možete stvarati svoje dizajne u Blendu i odmah ih koristiti u aplikaciji.

Uvoz slike iz Adobe Photoshopa bez gubitka kvalitete

Uvoz slike iz Adobe Photoshopa bez gubitka kvalitete 

INTELLISENSE

IntelliSense prepoznaje tekst koji korisnik unosi i u svakom trenutku mu u padajućem izborniku, odmah ispod položaja kursora, daje prijedloge unosa koje je moguće kliknuti i tako si skratiti vrijeme pisanja. Dizajniran je da prepoznaje naredbe i sintaksu koji se unose te na temelju toga predlaže moguća rješenja. Naravno, sustav razlikuje različite programske jezike ovisno o tome koji je aktivan i u kojem pišemo, te prijedloge daje prema toj osnovi. Također, podcrtava krivo napisane dijelove kao što su  atributi, sintakse, funkcije. IntelliSense u Blendu radi sa XAML-om (Extensible Application Markup Language), C# i Visual Basic-om

IntelliSense prepoznaje unos i automatski nudi odgovarajuću sintaksu

 IntelliSense prepoznaje unos i automatski nudi odgovarajuću sintaksu 

ŠTO VIDIM TO I DOBIJEM

Microsoft Expression Blend 4 je WYSIWYG program, što znači da omogućuje onima koji nisu baš vični kodiranju da dizajniraju svoju stranicu. Kada pokrenemo Expression Blend, nailazimo na praznu stranicu na koju onda Drag 'n' Drop metodom možemo dodavati elemente po želji. Elemente možemo dohvatiti iz „Assets“ liste koja se nalazi na lijevoj strani do kartice „Projects“, zajedno s ostalim karticama. Dodatne mogućnosti za trenutno označeni element podešavamo u listi „Properties“. 

Elementi se jednostavnim povlačenjem mišem postavljaju u projekt

Elementi se jednostavnim klikom miša ubacuju u projekt 

 

Dakle, spomenuo sam neke najvažnije značajke Expression Blenda, ali ni približno svemu što ćete čuti na trećem po redu STC-u koji će se održati u srijedu, 2. svibnja 2012. u uredu Microsoft Hrvatska i čija će tema biti upravo Windows Phone 7 platforma, specifičnosti njegovog metro sučelja, te kako isti napraviti bez ijedne linije koda.