Jučer na Fakultetu računarstva i elektrotehnike održano je hrvatsko finale Imagine Cup natjecanja, Microsoft studentskog natjecanja u razvoju sustava za bolju budućnost i riješavanje neke od najvećih izazova današnjice. Natjecali su se studenti unutar softver dizajn kategorije, s nadom da će ih baš njihovo rješenje odvesti na svjetsko finale koje se ove godine događa u Sidneyu.

Pobjednik ovogodišnjeg finala je zagrebački tim Spectrum sa svojim projektom „Indoor Vision“, navigacijom slijepih i slabovidnih osoba u zatvorenim prostorima. Tim Spectrum se sastoji od četiri člana, Ive Šušak, studentice socijalne pedagogije, koja je slijepa i zna kako je to biti ovisan o drugima, Predraga Pejića i Renata Jovića, studenata računarstva i elektrotehnike te Karla Klečine, studenta PMF fizike.

U svijetu je oko 280 milijuna slijepih i slabovidnih osoba koje imaju poteškoće sa snalaženjem u zatvorenim prostorima. Kod kretanja u vanjskim prostorima pomažu im GPS uređaji, no što kada se nađu u javnoj ustanovi kao što su bolnica, pošta, banka, gdje je prostor podložan čestim promjena?

Tim Spectrum osmislio je univerzalni sustav koji pomoću zidnih markera korisniku računa rutu za doći do željene točke.

Koncept projekta je jasno objašnjen u videu:

Tim Spectrum

Tim Spectrum

Drugo mjesto osvojio je varaždinski tim s projektom "See Us" i konceptom smartphone igara koje svakim igranjem korisnika doniraju određenu svotu u dobrotvorne svrhe te onima kojima je pomoć najpotrebnija.